Blog

Ez a 9 palack volt WhiskyNet exkluzív kiadás tavaly

Mint mostanában minden évben, 2023-ban is napvilágot láttak olyan WhiskyNetes palackozások, amelyek létrejöttében mi is bábáskodtunk, sőt saját whiskykkel is megjelentünk. Íme, a 2023-as „termés”. Neked melyik a kedvenced?

Régi vágyunk volt, és sokáig tervezgettük, hogy saját whiskyvel is megörvendeztessük a hazai közönséget. Ezekkel kezdjük a listát.

GoodSpirit Experiment by WhiskyNet Batch 1. (50 cl / 48%)
A Batch 1. megalkotásához négy kis méretű, első töltésű magyar tölgyfahordót használtunk, 2-2 közepes és erős pörkölésűt, mind a kőbányai Dolium és a mecseknádasdi Weimert kádárüzemből származik.
Illat: tölgy, hanga, vajkaramella, nyers dió
Íz: először a méz és vajkaramella elegye jelenik meg, kiegészülve az aranymazsola és trópusi gyümölcsök – ananász, mangó – kavalkádjával. míg a szájüregben egy kellemes karamellás édesség marad.
Lecsengés: A fűszeres jegyek után közepesen hosszú lecsengés, némi füstösséggel kiegészülve, amelyet az erős pörkölésű, kisméretű hordóknak köszönhet a párlat.

GoodSpirit Experiment by WhiskyNet Batch 2. (50 cl  / 48%)
A Batch 2. megalkotásához mindössze két kis méretű, első töltésű magyar tölgyfahordót használtunk, 1-1 közepes és erős pörkölésűt a mádi (Tokaj) Kalina kádárüzemből.
Illat: karácsonyi sütemény, sherryben marinált körte intenzív illata
Íz: Datolya, füge nyitja meg az utat a csokoládés, kávés jegyek előtt, hogy teret engedjen az édesebb, fűszeresebb jegyeknek, mint a gyömbér és a fahéj                                                 
Lecsengés: Kifejezetten hosszú lecsengés, sok-sok fűszerrel, sherrys jegyekkel. Ez az a párlat, ami a figyelemért cserébe az aromák újabb és újabb rétegével ajándékoz meg.

Plantation Barbados 10 éves Single Cask rum (0,7L / 50,9%) WhiskyNet Edition
Ez a single cask rum cukornádmelaszból készült Barbadoson. 2013-ban párolták le hagyományos és oszlopos lepárlóberendezésben, majd 10 évet érlelődött. 1 évig bourbonhordóban a trópusokon, majd Franciaországban 4 évre átkerült a Pierre Ferrand konyakoshordóiba, utána 5 évet finiselték a Arran Single Malt Scotch hordóiban. 
Igazán különleges kiadás. Limitált darabszáma és csak magyarországi megjelenése miatt gyűjtők figyelmébe, különleges érlelése miatt pedig rumkuriózumokat vadászók figyelmébe is ajánljuk.
 

Plantation Barbados 2014 Single Cask rum (0,7L / 47,9%) GSB Edition
Ezt a limitált kiadású prémium rumot 2014-ben párolták le hagyományos oszlopos lepárlóberendezésben, majd a Karib-térségben érlelődött 6 évig bourbonhordóban, ezt követően Franciaországban 2 évre áttöltötték a Pierre Ferrand konyakoshordójába, az érlelés utolsó szakaszában pedig 1 évig finiselték Rivesaltes boros hordóban, ami megadta ennek az italnak a végső esszenciáit. 
Ízvilága gazdag és olajos, trópusi gyümölcsökkel, mogyoróval, valamint enyhén ánizsos jegyekkel.

Plantation Fiji 2011 Single Cask rum (0,7L / 51,7%) GoodSpirit Shop
A Fidzsi-szigetekről származik ez a 2011-ben lepárolt rum, mely oszlopos lepárlóberendezésben készült. 7 évig érlelték bourbonhordókban majd 4 évig a Ferrand konyakház hordóiban és végül 1 évet Marsala boroshordóban pihent. Illata intenzív, egyszerre friss és erős. Megjelenik a pipadohány, egy enyhe füstösség és egy leheletnyi menta, majd az édes, gyümölcsös jegyek válnak hangsúlyossá, füge és barack felhangokkal. Nagyon selymes, banán-, sárgabarack-, narancs-, étcsokoládé- és marcipánjegyekkel.

Penderyn Single Cask Tokaji Finish- WhiskyNet Edition (T05) (0,7L / 49,8%) 
Kizárólag a WhiskyNet számára készült exkluzív palackozás, a Penderyn keverőmestere Aista Phillips által választott single cask kiadás, tokaji hordós utóérleléssel. 350 palack készült belőle összesen, 49,8%-on palackozva.
Illat: Kimondottan édes jegyek: méz, karamell, vanília, némi sárgabarack, fűszeres gyümölcsök, almakompót kis fahéjjal a végén
Íz: Lédús sárgabarack, vanília, áztatott mazsola, cukrozott mandula gyömbérrel és fahéjjal
Lecsengés: Malátás, diós, némi tölgyes és fahéjas jegyek a végén

Arran 2012 10 éves Peated Tokaji Cask Finish (0,7L / 48%) 
A 2012-ben lepárolt füstös karaktereket mutató Arran single malt whisky 18 hónapos utóérlelésre a tokaji Patricius pincészet korábban aszú borok érlelésére használt hordóiba került. Érlelésének teljes idejét Arran szigetén töltötte. Füstössége 42 ppm. Speciálisan a magyar piacra készült, és kizárólag a magyar piacon érhető el.

Ardnamurchan 2017 Octave Refill PX Single Cask (#449)_2023 Whisky Show Edition (0,7L / 52%) 
Egy single cask csak a magyar piacra!  Ardnamurchan kiváló Pedro Ximenez „octave-jait” már volt szerencsénk kóstolni, de ezt a palackot, most kizárólag nekünk készítették a 2023-as Whisky Show-ra. 52 fokra beállítva, minden erejével és ízével bizonyítja, hogy ez a lepárló méltó versenyzője a skót single malt világnak.

Ardmore 2009-2022 WhiskyNet Edition Private Cask Tokaji Finish - Wilson&Morgan (0,7L / 48%)
Ez az ital voltaképpen 2022-ben jelent volna meg, de csak 2023 első hónapjaiban került olyan állapotba a projekt, hogy piacra dobják. Az olasz Wilson & Morgan független palackozóval régóta dolgozunk együtt. Ennek az együttműködésnek az eredménye a számos, itthon is elérhető palackozás, illetve az exkluzív, kifejezetten a WhiskyNet számára lepalackozott hordók. Ilyenből már volt néhány: Clynelish, Caol Ila, Linkwood... Ez az Ardmore elvileg a lepárló unpeated változata (bár mi éreztünk rajta egy lehelletnyi füstösséget is) amely 2009-ben került lepárlásra és az utolsó 22 hónapjában a Patrícius Borház Tokaji boroshordójában kapott utóérlelést. A hordó száma 709361, a palackszám 254.