Blog

2023 első újdonságai – Teszteld őket!

Azok számára, akik a prémium italok között az újdonságokat keresik, kijelenthetjük, hogy jól indult a január, hiszen több italkategória is különleges újdonságokkal rukkolt elő.

Bemutatunk 11 újdonságot az idei évből, és a végén még két exkluzív különlegességről is olvashattok, amelyek már ebben az évben látták meg a napvilágot.

 

Arran Rare Batch 17 éves Calvados Cask (0,7L / 52,5%)
2021-ben az Arran cég Rare Batch néven új sorozatot kezdett. Első két palackozásában az Arran számára különösen fontos jelentőséggel bíró francia tölgyhordókban érlelődő whiskyket mutatnak be. Ez a harmadik palackozás 17 évig calvadosos hordókban érlelődött whiskyt rejt, így ízvilágában szépen megmutatkoznak a calvadosos jegyek. A hordók a francia Christian Drouintól származnak, aki generációk óta ikonikus calvados-termelő Normandiában. 

GlenAllachie 10 éves Cask Strength Batch 8. (0,7L / 57,2%)
A GlenAllachie 10 éves hordóerős kiadása a legkedveltebb alapsori megjelenéssé nőtte ki magát, annak ellenére, hogy limitált mennyiségben jelenik meg, tehát nem folyamatosan hozzáférhető. Negyedik kiadása elhozta a világ legjobb single maltjának járó trófeát a World Whiskies Awards megmérettetésről még 2021-ben - 2022 végére pedig már a nyolcadik verziót kóstolhatjuk. Ez a tétel olyan párlatok házasítása, amelyek Pedro Ximenez és Oloroso sherryhordókban (puncheon méretű), virgin oak, azaz új tölgyhordókban és Rioja (spanyol vörösbor) hordókban érlelődtek. 


Glenfarclas 35 éves (0,7L / 43%) 
35 évig érlelt sherrys ízvilágú speyside-malt a 2021-ben a 185. évfordulóját ünneplő skót lepárlótól. Az 1836-ban alapított Glenfarclas egyike azon kevés lepárlóknak, amelyek napjainkban is családi tulajdonban vannak, így önállóan hoznak döntéseket működésükről. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a Glenfarclas volt az első skóciai lepárlóüzem, amely 1973-ban látogatóközpontot is nyitott. A 35 éves kiadás maga a történelem!


Kilchoman Machir Bay Cask Strength 2021 (0,7L / 58,3%)
A Kilchoman Machir Bay előző hordóerős változata után 2021-ben is tervezett kihozni a lepárló egy újabb kiadást, azonban az ellátási láncot érintő problémák miatt meghiúsult...viszont egy évvel később megérkezett! Az érlelés ugyanaz, mint a Machir Bay alapkiadásnál: 90%-ban bourbonhordó, 10%-ban sherryhordó, azonban itt a párlatot meghagyták a természetes hordóerősségen, hogy még jobban kiemeljék a Kilchoman karakterét. Ízben érkeznek a citrusos jegyek - citrom, narancshéj - majd ahogy szépen kinyílik a whisky, megjelenik a méz, valamint a tejcsokoládé.

Calvados Christian Drouin 1993 (0,7 l, 42%)
A francia Drouin család egyedülálló évjáratos italsorozattal bír, amelyben különleges minőségű, számos díjat elnyert palackozások is megtalálhatók. Íze kiválóan kiegyensúlyozott, nagy testű. Aztán kialakulnak az igen ízletes, étvágygerjesztő aromák vajas, virágos (hárs) és fűszeres jegyekkel. Ez az évjárat nem a szüret, hanem a lepárlás évét jelöli, amely rend szerint a szüretet követő év elején történik, a címkén pedig a palackozás dátuma is feltüntetésre kerül.


Hampden HLCF Classic rum (Overproof) díszdobozban 2 pohárral (0,7L / 60%)
Ennek a rumnak bizony nagyon jól áll a 60 %-os alkoholtartalom, amelynek páratlan íze, karaktere a több mint kétszáz éve változatlan technológiáknak köszönhető.  100% hagyományos lepárlóüstös desztillálás, teljes idejű trópusi klimatikus viszonyok közötti érlelés, magas észtertartalom, telt, gyümölcsös ízek – kell ennél több? Ugye, nem! Egy apró designváltás után a címkén a HLCF látható, ami a Hampden Light Continental Flavored rövidítése. Ezek a kódok a lepárlóban a különböző észtertartalmú rumok megkülönböztetésére szolgálnak.
 

Penderyn Madeira díszdobozban 2 pohárral (0,7L / 46%)
A Pedreryn az 1990-es évek vége óta gyárt minőségi whiskyket Walesben. A lepárló portfóliója  a kezdetek óta jelentősen kibővült, ma már a single maltok mellett rumot, gint, vodkát és krémlikőrt is készítenek.  A növekedés ellenére italaik minősége változatlan maradt, 2020-ban az 50. aranyérmet zsebelték be.
Ez a walesi whisky madeira-hordókban finiselve nyeri el hibátlan komplexitását és meggyőző ízét. A kézi gyártás és csomagolás eredménye egy sima, karakterében is könnyed, enyhén aranyszínű whisky.

Kavalan Solist Vinho Barrique (0,7L / 58,6%)
Ezt a Kavalant olyan hordóban érlelték, amelyikben előtte Vinho bor pihent, csakúgy, mint a 2015-ben a világ legjobb whiskyjének választott Kavalan esetében (World Whiskies Awards). Ez a hordóerősségű single malt meghatározó karakterrel rendelkezik, élénk, fűszeresen boros, valamint egzotikusan gyümölcsös jegyek jellemzik. Valódi utazás egy whisky segítségével. Limitált palackozás.

Benriach 16 éves ÚJ KIADÁS (0,7L / 43%)
Több mint hét évig nem volt elérhető a híres speyside-i lepárló alapsori kínálatában a 16 éves palackozás. Ennek azonban most vége szakadt. Rachel Barrie lepárlómester jóvoltából ismét elérhető ez a tétel is. Hiánypótló a lepárló 12 éves és a 21 éves single maltjai között. A Benriach fő ízkomponensei, a gyümölcsösség, a maláta és a tölgy ebben a kiadásban is megjelennek, csak épp még koncentráltabban. Csonthéjas gyümölcsök, krémes malátásság, méz és fűszeresség jellemzik. Érlelése bourbon-, sherry- és új tölgyhordókban történt. Érdemes megkóstolni.


Balblair 2011 10 éves (cask 800130) Explorations TSC (0,7L / 57,1%) 
Megjelent portfóliónkban a The Single Cask Limited angol független palackozó is több termékével. Nagyobb merítéssel dolgoznak, hiszen skót single malt, ír whiskey és bourbon is egyaránt megjelenik kínálatukban.
Ezt a komplex, skót single malt whiskyt 2011-es lepárlása után 10 évig érlelték Oloroso sherryhordóban (hogshead). A Balblair virágos, könnyed vonalat képvisel, de a vaskosabb, tölgyes jelleg is megmutatkozik benne. Mindössze 250 palack került kiadásra világszerte a 800130-as számú hordóból.

Osborne Carlos I. Amantillado brandy (0,7L / 40,3%)

A Carlos I Amontillado kiadás az 1857-ben alapított La Honda sherryházból felvásárolt, százéves hordókban érlelődött. Csodálatosan selymes íze sokakat megérint.


2 szuper-prémium ital a WhiskyNet kínálatában:

Glenfarclas 50 éves (0,7L / 50%) 
 


Rare Hare 1953 17 éves Anniversary Edition (0,7L / 55,5%) exkluzív kiadás

ÖSSZES ÚJDONSÁG KÍNÁLATUNKBAN