Blog | Francia párlat

2020 trendi italai: CALVADOS és ARMAGNAC

Több nemzetközileg is elismert szakmai hírportált számolt be arról, hogy 2020-ban a calvados és az armagnac kerül rivaldafénybe.

The Spirits Business és a Whiskymag.fr szakportál arról számol be, hogy 2020-ban trendi ital lesz a calvados és az armagnac. Mindkét ital lassan, de biztosan a mainstream részévé válik.

A whiskygyártók is kezdik felfedezni a calvados izgalmas aromáit. A Compass Box 2019-ben mutatta be a világ első skót whisky és calvados keverékét (több mint 30%-a calvados), amely a Compass Box Affinity termékben ölt testet.
A svéd Mackmyra szeszfőzde is felismerte ezt az újdonságnak számító vonalat, hiszen a híres calvados gyártóval, Christian Drouinnal együttműködve indított el egy malátawhiskyt, amely ex-calvados hordókban érik.

A calvados és az armagnac igazi kincseket rejt. Ezeknél a francia párlatoknál is tetten érhető a gondoskodás és a minőségi alapanyagok jelenléte. Ár/érték arányban pedig kiváló italok.

 

Milyen a jó calvados?

A calvados almából készített, tölgyfahordóban érlelt gyümölcspárlat. Egyes gyártók körtét is tesznek hozzá. Ezen a néven csak a Normandia meghatározott területein készült, szigorú minőség ellenőrzésen átesett italok hozhatóak forgalomba.

A Christian Drouin calvadost a Pays d’Auge régióban (a calvados másik nagy, eredetvédett régiója a Domfront névre hallgat) fekvő Coeur de Lion birtokon készítik. A calvadost sokan aperitifként fogyasztják. Kiváló Drouin-calvadosok (a teljesség igénye nélkül): Sélection, Réserve, VSOP, vagy az érlelés nélkül palackozott Blanche de Normandie.

 

Milyen a jó armagnac?

Az armagnac a legrégebben gyártott francia borpárlat. Csak a Délnyugat-Franciaországból, Gascongne területéről származó borpárlatot hívhatják armagnacnak. Három termőrégiója: nyugaton Bas-Armagnac, középen Ténarèze és keleten Haut-Armagnac. Bas-Armagnac régióban készülnek a legfinomabb és legelegánsabb italok, amelyeket egészen gyümölcsös karakter jellemez, különösen a szilva aromája. A konyakhoz hasonlóan az armagnac is fehér bor lepárlásával és érlelésével készül. Az armagnac palackjain – a konyakkal szemben – kormegjelölést és évjáratot is fel lehet tüntetni, ezért az armagnac-ok között számos igen régi évjárattal is találkozhatunk.  VSOP vagy „reserve”: minimum 5 évig érlelt italokat tartalmaz, XO vagy „Napoleon”: a legfiatalabb összetevő is 6 éves, Hors d’Age: minimum 10 évig érlelt párlatokból keverik ki.

 

És most ismerjünk meg néhány palackozást:

 

Calvados Christian Drouin 1998 (0,7 l, 42%)

A Drouin-család egészen egyedülálló évjáratos sorozattal bír, amelyben különleges minőségű, számos díjat elnyert darabok vannak, egészen az 1939-es (!) esztendőtől.

Mivel Christian Drouin a 60-as években fogott bele a calvados készítésbe, ezért a korosabb italok még nem a Drouin-család keze alatt lettek lepárolva. Számos italt közülük (A.O.C. jelzéssel a címkén) akkor vásároltak fel, amikor a híres termelők birtokai még nem rendeződtek besorolt calvados régiókra (Pays d'Auge, Domfrontais stb.), hanem elszórva voltak egyes területeken. Az évjárat nem a szüret, hanem a lepárlás évét jelöli, amely rendszerint a szüretet követő év elején történik, a címkén pedig a palackozás dátuma is feltüntetésre kerül.

 

 

Armagnac Castaréde 1999 (0,7 l, 40%)

A Castaréde italait ma a legmagasabban jegyzett armagnacok közt tartják számon, évjáratos kiadásaik számos nagy tekintélyű rendezvényen és helyen megjelennek (Cannes-i Filmfesztivál, Air France járatai), valamint a legjobb éttermek kínálatában is találkozhatunk velük szerte a világon. Évjáratos sorozatukban - nem csalás, nem ámítás - 1893-ból származó darabot is találunk!