Blog

10 új ital 20.000 Ft alatt a WhiskyNet ajánlásával

Az utóbbi időben egyre másra érkeztek új palackozások hozzánk: a ginektől a whiskykig. Ezeket rendre meg is kóstoltuk. Íme 9 prémium ital, amelyeket jó szívvel ajánlunk számotokra.

1.

Buffalo Trace WhiskyNet Single Barrel (0,7l, 40%)

Különleges megjelenést ünnepelhettünk október elején! Megjelent a WhiskyNet történetének első két saját single barrel bourbon palackozása. Ezek egyike a Buffalo Trace WhiskyNet Single Barrel (0,7l, 40%). Jim Murray Whisky Bibliájában egyszerűen csak a "Világ egyik legjobb whiskey-je"-nek titulált italból most egy hordónyi a WhiskyNet számára palackoztak le. Az ínyenceknek érdemes összekóstolni a single barrel kiadást a hagyományos palackozással. Spoiler: a single barrel egyértelműen selymesebb és mélyebb karakterrel bír.

 

Újdonságok a WhiskyNet ajánlásával


 2.

Eagle Rare WhiskyNet Single Barrel (0,7l, 45%)

A WhiskyNet történetének első saját single barrel bourbon palackozásai közül a másik a prémium Eagle Rare WhiskyNet Single Barrel (0,7l, 45%)

Az Eagle Rare whiskey-t eredetileg a Seagram adta ki 1975-től. 1989-ben egy családi whiskey-gyártó, a Sazerac vette meg a márkát, és ma már a Buffalo Trace lepárlóban gyártják. Egy igazi kisszériás bourbon whiskey, amelynek csak single barrel palackozásai jelennek meg, vagyis mindig csak egy hordót palackoznak le, nem keverik egymással az egyes érleléseket. Így mindegyik kiadásnak megvan a saját egyedi karaktere, stílusa: mindegyik egy kicsit más.

Most egy hordónyit kifejezetten a WhiskyNet számára palackoztak le, amire mi büszkék vagyunk.
 

3.

Fercullen 10 éves Single Grain (0,7l, 40%)

Fercullen ír whiskey termékcsalád alapsorának 10 éves tagja egy single grain whiskey. Először amerikai tölgyfahordókban, majd ex-bourbonhordókban érlelt gabonawhiskykből házasították. Kiegyensúlyozott, könnyű, de mégis karakteres whiskey, kiváló kisérője minden ünnepi alkalomnak. Az ősi kelta nyelvben „FeraCulann” vagy mai használatában Fercullen-síkság Írországban, a Wicklow-hegység lábánál, Dublin közelében található. A csodás fekvésű területre a tulajdonjogot sokan igényelték az évszázadok során, az O'Toole és O'Byrne őslakos klánoktól a LePoer normann házig, akik itt kastélyt építtettek, és akikről a Powerscourt birtok a nevét kapta. A birtok napjainkban a kastélyban működő 5 csillagos szállodán túl a Powescourt lepárlónak ad otthont, egy hozzá tartozó modern látogatóközponttal.

 

4.

Rum Malecon Rare Proof 2014 (0,7l, 43,2%)

A Malecon Kuba fővárosának, Havannának a leghíresebb tengerparti sétánya. Innen kapta nevét ez a – Panamában, tradicionális kubai eljárással készülő – rum. Ínycsiklandóan édes, gazdag rum, amelynek karakterében a dohány aromái is szerepet kapnak.

A Rare Proof sorozathoz Marco Savio márkatulajdonos kiválasztotta a legjobb hordókat és évjáratokat és nagyon kis adagokban palackozta őket. A Malecon rumokat általában 40%-os alkoholtartalommal palackozzák, viszont ez a Rare Proof kicsit magasabb alkoholfokkal rendelkezik: 43,2%, ami jól áll neki. A legnagyobb élvezetet akkor nyújtja, ha önmagában fogyasztjuk. Ne siettessük! Hagyjunk elég időt arra, hogy aromái orrunkban és szájüregünkben szépen kibontakozhassanak.

 

5.

Gin Fords London Dry (0,7l, 45%)

Ez a gin kilenc növényi alapanyag átgondolt keveréke, amelyben a boróka és a koriandermag hagyományos párosát citrusfélék, virágok és fűszerek egészítik ki. A lepárlás előtt 15 órán át együtt áztatják ezeket, majd egyszerre párolják le. Aromás, friss és virágos ital, elegáns jázmin- és grapefruitjegyekkel, amely sokoldalú alapot teremt minden ginalapú koktélhoz és longdrinkhez. Rövid időn belül bartenderek nagy kedvencévé vált.

 

6.

M&H Classic Single Malt (0,7l, 46%)

Ez a single malt whisky az izraeli Milk & Honey néven indult lepárló alapkiadása, ami ex-bourbonhordókban és különleges, vörösboros STR-hordókban érlelődött. Az izraeli Milk & Honey néven indult lepárlót a néhai Dr. Jim Swan munkássága nyomán hozták létre, és csupa elhivatott ember alkotja a csapatát. Nagy hangsúlyt fektetnek a hordókiválasztásra és whiskyjük a forró tel-avivi klímának köszönhetően gyorsan érlelődik, akárcsak más, mediterrán vagy forró égövi lepárló párlatai. Simulékony, nagyon szerethető malt.

 

7.

Gin Isle of Harris Ceilidh (0,35l, 45%)

Egy tengeri moszatalapú díjnyertes gin a skóciai Külső-Hebridák egyik eldugott, zárt közösségétől. A Harris lepárló ginjének alapnövénye igen különleges: a helyben termő, kézzel begyűjtött "Sugar Kelp" nevű tengeri moszat. Ezt, a helyi búvár és tengeri moszatszakértő, Lewis Mackenzie tavasszal kézzel válogatja a rejtett víz alatti erdőkből, mielőtt azokat helyben szárítanák. Az alapnövényt nyolc másik összetevővel egészítik ki: borókabogyó, koriandermag, cassiakéreg, angelikagyökér, fahéj, narancs, grapefruit és egy titkos fűszerkeverék. Ízét lágyítja az a friss, alacsony ásványianyagú esővíz, amely az Abhainn Cnoc a 'Charrain közeli forrásból áramlik. Nem mindennapi, gyönyörű dekanterben kínálja magát e csábító gin.

 

8.

Old Perth 12 éves (0,7l, 46%)

E nagyszerű whisky összetevőit csak a keverőmester ismeri, de az tudható, hogy csak sherryhordókban érlelt palackozásokat választanak ehhez a kiadáshoz. Az Old Perth 12 éves, a márka egyetlen korjelölt változata. Ezzel a kiadással az eredeti keverék szülőhelye, a speyside-i Perth előtt tisztelegnek, ahol a mai márkatulajdonos székhelye is található, így a város szorosan kapcsolódik az ital több, mint százéves történetéhez.

A story: az Old Perth whiskymárka egy elveszett blended malt whiskyn alapszik, amelyet eredetileg Peter Thomson keverőmester alkotott meg az 1900-as évek elején. Eredetileg Speyside, Highland és Islay single maltok, valamint a North British gabonapárlatának keverékéből készítették, minden összetevő 12 éves volt. Peter Thomson szoros kapcsolatban állt a Macallan szeszfőzdével, így valószínűleg az ő single maltjukból is került bele. Hosszú sikertörténete után az 1970-es években már David Thomson, Peter fia döntött az egyes alkotóelemek arányáról és életkoráról, majd azt a társaság perthi telephelyén keverték össze.

9.

M&H Elements Single Malt Red Wine Cask (0,7l, 46%)

Ezt a single maltot a könnyű testesség, a boros jegyek, a tölgy, a vanília és a virágos jegyek jellemzik. Ehhez a whiskyhez a lepárló alappárlatát Izrael lejobb borászataiból vásárolt vörösboroshordókban érlelik. A mediterrán klíma, azaz a forró nappalok és a hűvös éjszakák egyedi, fűszeres karaktert biztosítanak a helyi boroknak, amik persze a hordókban, majd így a benne érlelt whiskykben is fellelhetők.

10.

Velvet Fig 2021 Small Batch (0,7l, 46%)

A Velvet Fig visszatért a Wemysstől! A 25 éves, limitált palackozás után most alapsori köntösben is megmutatja magát, igaz csak limitált mennyiségben. Ízvilágában megjelenik a markáns gyümölcsösség - érett füge, datolya, kajszibarack, mazsola. Mind emellett a fűszeres jegyek (gyömbér, mandula, pörkölt dió) is szépen megmutatkoznak.