Skót whisky | Blog

10 skót single malt 20 000 Ft alatt

A skót single maltot a whiskyk királyának szokták titulálni, aminek - valljuk be - van némi alapja. Most összegyűjtöttünk 10 olyan single maltot Skócia több whiskyrégiójából is, amelyek most 20 000 Ft alatt elérhetőek.

 

Ezeket a skót single maltokat most megszerezheted 20 000 Ft alatt. 


 


Glenfarclas 12 éves (0,7 l, 43%)
A többszörösen díjazott Glenfarclas 12 éves single malt whisky tobzódik a sherryben és a zamatos gyümölcsökkel. Nem véletlen, hogy ez az egyik legnépszerűbb whisky nálunk is. És az sem véletlen, hogy 2006-ban a "Best Sherried Malt" címet nyerte a Single Malt World Cup megmérettetésen, és 2007 és 2008-ban is aranyérmet nyert a Stockholm Beer and Whisky Festivalon. Ezt követte egy aranyérem az IWSC-n és az International Spirits Challenge 2020 versenyen is.  Kiváló bevezetést ad a skót single maltok népszerű világába.
 


Arran Machrie Moor (0,7 l, 46%) - füstös
Az Arran lepárlónál 2004 óta készítenek tőzegelt árpából whiskyt: a limitált palackozású Machrie Moor 20 ppm fenoltartalommal bír. Ebben a vérbeli skót single maltban James MacTaggart lepárlómester munkájának köszönhetően nagyszerű harmóniában van egymással a maláta, a tőzeg, valamint a hordó. Citrusos frissességgel indít, amelyet csodálatosan körbelengenek a gazdag fűszeres és tőzegfüstös hatások. Néhány csepp vizet csepegtetve a pohárba a tőzegfüstös jegyek megerősödnek, amelyek harmóniában vannak a mézes édességgel és a vaníliával

Arran Quarter Cask (0,7 l, 56,2%) - hordóerős
Kisméretű, úgynevezett quarter cask méretű hordókban kapott 2 év utóérlelést az Arran hordóerősségen palackozott single maltja. Illatában először a klasszikus citrusosság bukkan fel, hogy aztán utat engedjenek az édes fűszereknek (fahéj és vanília). Ízében édesség, méz, ananász, vanília és kókusz csábít.
 

 

Torabhaig Allt Gleann (0,7l, 46%) - füstös
A szélfútta Skye szigetéről jön ez a karakteres skót single malt. A sziget egyetlen lepárlója sokáig a Talisker volt, ma azonban már kettő van, miután 2017-ben a Torabhaig Distillery is megnyitotta kapuit. A Torabhaig single malt tőzegelt malátából készül, így a füstös whiskyket kedvelők bátran barátkozzanak vele.
 


Glengoyne 10 éves (0,7 l, 40%)
2023. március 1-ig vagy a készlet erejéig akcióban.
E 10 éves single malt személyében egy aranyérmes whiskyvel van dolgunk, úgyhogy érdemes így rápillantanunk. Ez a friss zöld almás, tejkaramellás jegyekben gazdag whisky a lepárló portfóliójának maghatározó palackozása. Kivételesen tiszta, komplex ital. Nem érdemes kihagyni, jó szívvel ajánljuk.  (International Spirits Competition 2020 – GOLD)
 


MAC-TALLA Terra (0,7l, 46%) - füstös
Islay és a tőzeg elválaszthatatlanok egymástól. Erre kiváló példa a Mac-Talla Terra (jelentése: föld), amely földes-tőzeges jegyeket testesít meg., de szépen kirajzolódik az italban a sós tengervíz karaktere is. (Scottish Whisky Awards 2022 - Excellence in Branding )
 

Glendronach 12 éves (0,7 l, 43%) 
A Glendronach alapsorának kihagyhatatlan tétele a 12 éves single malt. Erősen sherrys hatások jellemzik, köszönhetően a híres spanyol Pedro Ximenez és az Oloroso sherryhordók hatásának. A sherryhordós érlelés régóta hagyomány a Glendronachnál, így vétek lenne kihagyni ezt a díjnyertes italt. (2015 – IWSC: aranyérem)
 


Loch Lomond 12 éves Inchmurrin (0,7l, 46%) 
2023. március 1-ig vagy a készlet erejéig akcióban.
Pár éve a Loch Lomond is átesett egy rebrandingen, ami jót tett a lepárló megjelenéseinek. Több 12 éves kiadással is előrukkoltak, az Inchmurrin is nagyon szerethető ital, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a 2022-es dupla aranyéren a San Francisco World Spirits Competitionről.


Glenallachie 8 éves (0,7l, 46%) 
Pedro Ximenez és Oloroso sherryhordós érlelések adják az alapját, melyhez kis mennyiségben virgin oak, azaz új tölgyhordós illetve vörösboros barrikhordós érlelések csatlakoznak a házasításban. Könnyed, iszogatós malt, amely friss karakterben jeleníti meg a GlenAllachie szellemiséget. Nem hűtve szűrt, színezékmentes.
Illatban hangaméz, vajkaramella, fahéj, amelyet gyömbér, pirított mandula követ, ízben cukorszirup, mazsola, vajkaramella, fahéj, borsmenta és méz követ.

Kilchoman Machir Bay (0,7 l, 46%) - füstös
Többszörösen díjnyertes Islay-whisky. Ízében a sherrys és tölgyes jegyek, valamint az őrölt bors, édes vanília, karamell, almahéj, kakaóvaj, csillagánizs, tőzegfüst érezhető.