Blog

10 meglepően sokoldalú blended malt – nem csak kezdőknek

Mi köze a rovarölőnek a whiskyhez? Blending maltokat bemutató írásunkból most erre is fény derül…

 

Big Peat Budapest 2018 (0,7 l, 48%)

2022. március 22-től 2022. március 29-ig kedvezményesen beszerezhető: 19.990 Ft helyett 17.590 Ft
M is az a Big Peat? Egy olyan single malt whiskyből megalkotott (blended malt) scotch, amely híven tükrözi vissza a szélfútta Islay szigeti füstös érzést.

Ez a Big Peat egy szigorúan limitált kiadása a népszerű whiskynek, mindössze pár száz darabot palackoztak belőle, kizárólag a magyar piacra. A szokásos 46%-hoz képest magasabb alkoholfokkal (48%) lett palackozva, nem hűtve szűrve, teljesen színezékmentesen. Az Ardbeg, Bowmore, Caol Ila whiskyken kívül tartalmaz Port Ellen maltot is (legendás, már bezárt főzde, a legdrágább whiskyk közé tartozik a világon). Kóstolj bele ebbe a limitált füstös whiskybe, és pillanatok alatt ott érezheted magad azon a kietlen mégis gyönyörű, olykor meglepően zord, mégis barátságos helyen, ahol a Big Peat születik!

Még több Big Peat kiadás

 

 

Sheep Dip (0,7 l, 40%)

2022. március 22-től 2022. március 29-ig kedvezményesen beszerezhető: 11.490 Ft helyett 10.290 Ft
A Sheep Dip blended malt whiskyt 16-féle single malt whiskyből kevernek ki (Skócia mindegyik nagy whiskyrégiója képviselteti magát benne), 8 és 12 év közötti, első töltésű hordókban érlelt whiskyk felhasználásával. Az alkotás Richard Paterson whiskyguru hozzáértését dícséri. Az italt az Ian Macleod független cég palackozza és adja ki.

A Sheep Dip juhok rovarölő szere volt anno. E furcsa néven már 1970 óta adnak ki whiskyt, sőt a 80-as években a Harrods legnépszerűbb whiskyje volt. De honnan is a név: Sheep Dip? A Sheep Dip egy rovar-és gombaölő szer, amit a juhok védelmére fejlesztettek ki Skóciában. A brit farmerek gyakran hívták a whiskyt ezen a néven, mivel ha el akarták kerülni az adófizetést a házi készítésű nedűre, akkor sokszor a hordóra az SD rövidítést írták rá, mintha abban rovarölő szer lenne. Az adószabályok változásával, az 1980-as években a farmerek százával rendelték a karton Sheep Dip whiskyt a nagykereskedőktől, így azt rovarölőnek álcázva a könyvelésben, le tudták írni az adójukból. A módszer nem mindenkinek jött be, hisz sok farmert kaptak el és ítéltek el adócsalásért. Ma már azonban az igen jó hírű italt teljesen legális célokra használják.

 

 

Gerston Archivist Lost Distillery (0,7L 46%)  

A Gerston lepárló Skócia észak-keleti partvidékén állt 1796-tól 1882-ig, majd Gerston 2 néven 1886-tól 1914-ig. A Swanson család tulajdonában lévő Gerston kisméretű főzdéje híres volt minőségéről, többek között a London Society tagjai is előszeretettel fogyasztották, valamint Brazíliában és Indiában is akadtak rajongói. A kis lepárló sikerein felbuzdulva építették meg a tízszer nagyobb Gerston 2-t, amely viszont nem tudta folytatni elődje sikereit, habár akkoriban az egyik legmodernebb üzemnek számított. A whisky büszke, kissé sós, enyhén füstös karakterrel rendelkezik: érett gyümölcsök, tejkaramell, füst és fűszerek.  Azt adja, amit az ember egy 19. századi whiskytől vár. A Lost Distillery összes kiadása egyedi, a címkén feltüntetésre kerül az adott eresztés száma és a palack száma. Ezt a blended malt whiskyt 15-20 év közötti érlelésekből alkotják. Ízében az édes és a füstös jegyek kavarognak, lecsengése pedig hosszan kitart.
 
 

Old Perth Original (0,7l, 46%)

Perth valaha Skócia "blending központja" volt a város, rengeteg whiskykereskedő cég mondhatta székhelyének.

Egy elveszett blended whisky, amelyet eredetileg Peter Thomson keverőmester alkotott meg az 1900-as évek elején. Eredetileg Speyside-, Highland- és Islay-single maltok, valamint a North British gabonapárlatának keverékéből alkották, minden összetevő 12 éves volt. Peter Thomson szoros kapcsolatban állt a Macallan szeszfőzdével, így valószínűleg az ő single maltjukból is került bele. Hosszú sikertörténete után az 1970-es években már David Thomson, Peter fia döntött az egyes alkotóelemek arányáról és életkoráról, majd azt a társaság perth-i telephelyén keverték össze.

Több tulajdonosváltást követően 2014 óta a márka a szintén perth-i illetőségű Morrison Scotch Whisky Distillers független palackozó tulajdonában van, és Old Perth Original néven már többször megjelent. A megújult Old Perth sherryhordós érlelésekre épül a Glenlivet környéki lepárlókból és blended malt, azaz kizárólag single maltokat tartalmaz.

A Morrison Scotch Whisky Distillers cég öt generációnyi tapasztalata, szenvedélye és a családi tulajdon fenttartása a garancia arra, hogy ez a palackozás is egy jól „összerakott” alkotás.
 
 

Compass Box Menagerie (0,7l, 46%)

Compass Box arra invitál, hogy fedezzük fel a skót whiskyk változatosságát ezzel az új, limitált blended malt kiadással. A címkén ábrázolt lények az öt lepárlót szimbolizálják, amelyek párlatai ebbe a palackba kerültek.

A kőszáli kecske a Mortlach lepárló csokoládés és húsos malátawhiskyjére utal, a harkály meg nem nevezett highlandi lepárló francia tölgyfahordóban érlelt párlatát jelképezi, ami hízelgő fűszerességet kölcsönöz, a nagyméretű egzotikus madár a Glen Elgin lepárlót szimbolizálja, ami trópusi gyümölcsöket ad a végső karakterhez, a vaddisznó a Deanston lepárlót, és citrusos és földes jellegű whiskyjeit szimbolizálja, míg a teknős a Laphroaig lepárló jelképe és kátrányos füstöt hoz az italba. Úgyhogy biztosak lehetünk abban, hogy egy igen komplex, sokrétegű itallal van dolgunk. Érdemes közelebbről is megismerkedni vele.

 

Rock Island (0,7l, 46,8%)

A Rock Island – nem meglepő módon – tengerparti maltokból lett megalkotva. Az összetevők Jura,Arran, Orkney, és Islay szigetéről származnak, így a belőlük készült blended malt whisky a tengerparti hangulatot híven tükrözi vissza, a sós hatások mellett enyhe füst, vanília és méz is felfedezhető benne. A Douglas Laing „atyja”, Fred Laing szerint ez az a karakter, amely legjobban bemutatja a "szigeteki" whiskyérzést…


 

Timorous Beastie díszdobozban (0,7L; 46,8%)

Az eredeti Timorous Beastie (félénk vadállat), a híres skót költő, Robert Burns Egy egérhez című költeménye által lett halhatatlanná. A megénekelt, közönséges mezei egér szelleme párlatként tért issza a Douglas Laing „előadásában”. A Timorous Beastie blended malt whiskyt ízig-vérig karakteres Highland-maltokból alkották meg, ás 46,8%-on palackozták. Többek között  Glen Garioch, Dalmore és Glengoyne whiskyt tartalmaz, és aki járatos a malt whiskyk világában, az sejtheti, hogy itt valami igazi finomságot várhatunk….

 

The Epicurean (0,7 l, 46,2%)

A Douglas Laing nagysikerű Remarkable Regional Malts sorozatában meghatározó tagja. A The Epicurean a Lowland régiót mutatja be, tehát egészen könnyed, virágos-füves ízvilágú, bármikor fogyasztható malátakeveréket tartogat. A 2016-os év Brand Innovator címét elnyert (Icons of Whisky) Douglas Laing egészen egyedi dizájnnal jelenteti meg italait, különösen igaz ez erre az italra és az eddig megjelent Regional Malts-okra.


 

Scallywag 10 éves (0,7 l, 46%)

Ez a kiadás kizárólag sherry-érlelt (Pedro Ximenez és Oloroso) maltokat tartalmaz, és nem hűtve szűrt eljárással palackozták.

A "scallywag" szó jelentése: mihaszna. A Scallywag név és a palackon látható Fox Terrier az italt megalkotó  Douglas Laing családnál hosszú vérvonallal rendelkező kutyusokra utal, na és arra, hogy ez a whisky is egyszerre édes és fűszeresen csintalan. A Scallywag egy Speyside blended malt. Ismerkedj meg vele te is közelebről!


 

The Gauldrons (0,7 l, 46,2%)

The Gauldrons egy Atlanti-óceánra néző öböl a Kintyre-félszigeten, nem messze Campbeltown városától, jelentése pedig szó szerint: "viharos öböl". Ahogy belesüppedünk a The Gauldrons finom, tiszta homokjába, úgy merülhetünk el egyre inkább a skót történelemben. A Kintyre-félszigeten mi is átérezhetjük a hajdani lepárlók szellemét, amelyek Campbeltown-t egykoron Skócia whisky-fővárosává és egyik leggazdagabb régiójává tették. Napjainkra már csak néhány működő főzde maradt, amelyek azonban jellegzetes, a közeli tenger hatását magukon viselő whiskyket készítenek. A The Gauldrons tehát egy egészen kis mennyiségben (small batch) készülő Campbeltown blended malt, amelyben a tengeri sós jegyek mellett enyhe tőzegfüstös, illetve gabonás édességet is felfedezhetünk. Zseniális ital!