Hírek

10 kiváló skót whisky – Most akcióban

Ha whisky, akkor skót, tartja az általános vélekedés, pedig ma már rengeteg jó whiskyt készítenek nemcsak Skóciában, hanem a világ más szegleteiben is. Most tíz skót whiskyt ajánlunk, és most mind a tíz akcióban elérhető.

Íme, 10 kiváló skót whisky AKCIÓBAN:

 

Ruadh Mhor 2012 10 éves Single Cask WhiskyNet Edition (Cask 469) BB&R (0,7l, 48%) 

Nem is kezdhetnénk jobban a sort, mint egy független palackozó exkluzív WhiskyNetes palackozásával, amely ráadásul single cask is, vagyis csupán egy hordó tartalmát palackozták le. Kell ennél több? Igen, minimum egy palackkal belőle…

 

Tomatin 12 éves (0,7 l, 43%)
Ez a 12 éves highlandi single malt kellemes illattal és gazdag és érett karakterrel hódít. 
Komplex aromagazdagsága szépen kiegyensúlyozott, amelyben tetten érhető az  alma, a körte és a maláta, valamint a diós és a sherryhordós hatások.
És bizony egy vérbeli díjnyertes italról van szó, néhány díja a teljesség igénye nélkül…
GOLD 2022 IWSC 
DOUBLE GOLD 2019 San Francisco WSC 
GOLD 2017 San Francisco WSC 
DOUBLE GOLD 2016 San Francisco WSC

 


Benriach 10 éves Smoky Ten (0,7l, 46%)
Aki szereti a füstös tételeket, annak ez a palack telitalálat lehet. A Benriach Speyside szülötte, és a lepárló hihetetlen történelemmel rendelkezik, amin nem is csodálkozhatunk egy olyan lepárló esetében, amelyet 1898-ban alapítottak.
A Smoky Ten felföldi tőzeggel füstölt malátaárpából készül. Ez a fában gazdag skót-felföldi tőzeg kifejezetten édes és füstös jegyekkel ruházza fel a Benriachot. A bourbonhordókban, égetett új tölgyfahordókban és jamaicai rumhordókban lezajló három hordós érlelés hatására a napérlelte gyümölcsök, az aromás füstös édesség és a pirított tölgyfafűszerek rétegeivel gazdagodik a whisky. A Smoky Ten ideális belépőital azoknak, akik most barátkoznak a tőzeges ízekkel.

 


Mossburn Speyside Blended Malt (0,7L / 46%) 
Ez bizony egy kiváló ár/érték arányú skót blended malt, amelyet kiváló single maltokból alkottak meg, és a Speyside whiskyrégiót hivatott bemutatni. Csak kis batchekben, azaz adagokban palackozzák 46%-os alkoholtartalommal. 
Aki most ismerkedik a whiskykategóriákkal, azoknak érdemes tisztázni a fogalmat. Blended malt whisky alatt a különböző lepárlókban készült hagyományos, rézüstökben párolt malátawhiskyk keverékét értjük. Nem tartalmazhat gabonawhiskyt, így nem tévesztendő össze a blended whiskykkel.

The Hive (0,7L / 46%)
A The Hive esetében is blended malt whiskyvel van dolgunk, méghozzá egy díjnyertes tétellel.
A Wemyss portfólió kormegjelölés nélküli üdvöskéje magyar nyelven kaptárt jelent, mivel ízében a leghangsúlyosabban a Speyside-maltok adta mézes jegyek dominálnak. 
Elismerései:
2018- IWSC: ezüstérem - kiemelkedő
2018 - International Spirits Competition: ezüstérem
2015 – IWSC: ezüstérem
2015 – Spirits Business Scotch Whisky Masters: aranyérem

 


Linkwood 2013 8 éves Cárn Mór Strictly Limited (0,7l, 47,5%) 
Linkwood-kedvelők figyelem! Egy 8 éves bourbonhordós kiadása a speyside-i maltnak, ezúttal a Cárn Mór független palackozó szériájában. Erősen limitált, összesen 937 palack készült belőle. Saját részre vagy ajándékba is kiváló választás lehet.


The Sändebud Fusion 2015 6 éves Adelphi (0,7L / 58,9%) 
Az Adelphi független palackozó tekintélyt parancsoló 58,9%-os alkoholtartalmú whiskyje.
Az Ardnamurchannál több fúziós palackozás látott már napvilágot, amelyek folyamatosan tágítják a whiskyről alkotott képünket. Ez a kiadás a svéd High Coast (korábbi The Box) Distillery whiskyjének és az Ardnamurchan single maltjának házasítása. A palackozáson Colin Campbell látható, aki ügyvédből lett kereskedő. 1731-ben költözött Svédországba, ahol megalapította a Swedish East India Companyt, amellyel sikeres kereskedői tevékenységet folytatott az ország és a Távol-Kelet között. First-fill bourbon hogshead érlelés és mindössze 1176 palack világszerte.

Smokehead High Voltage (0,7l, 58%)
Ez egy olyan palack, amelyik bátran „odalép” az 58%-os alkoholtartalmával. Ez a hordóerős ital - a füstös Islay szigeten készült - mindennel együtt nagyon komplex. A Smokehead malátawhiskyt füstös-sós ízek jellemzik, de masszívan ott van a jódos, algás ízvilág is. Nem puhányoknak való, de bitangjó whisky.

The Classic Range Peated Highland Blended Malt New Edition BB&R (0,7L / 44,2%)
A hihetetlen történelemmel rendelkező BERRY BROS. & RUDD – 1698-as alapítású –
független palackozó "Classic Range" termékcsaládja négy különböző ízvilágú skót blended maltot vonultat fel portfóliójában. Ehhez, a kizárólag Highland-whiskyket tartalmazó blended malthoz a régió néhány ikonikus lepárlóüzeméből szerezte be Doug McIvor párlatbeszerző a hordókat. Történelmileg szinte minden skót whisky jellegzetes füstös jegyet viselt, mivel a tőzeg volt a legkönnyebben elérhető tüzelőanyag: ma azonban sokkal kevésbé elterjedt. Ez a kiadás egy tisztelgés a hagyományos, tömény dram előtt, jellegzetes karakteres highlandi stílusban, „füstjegyekkel”, valamint némi gyümölcsösséggel kísérve.

 


Benromach 10 éves (0,7l, 43%)
A végére is hagytunk egy igazi csemegét, egy díjnyertes párlatot. A sort a Gordon & MacPhail független palackozó kiválóságával, a Benromach lepárló 10 éves kiválóságával zárjuk.  A 10 éves palackozás  bourbon-, majd Oloroso sherryhordóban érlelődött. Ízvilágában a klasszikus speyside-i karaktert fedezhetjük fel, valamint a déligyümölcsös vonalat. A Benromachnál épp egy csipetnyi tőzegfüstöt használnak, felidézve a '60-as évek speyside-i whiskykészítés hagyományait. Ettől lesz igazán egyedi a Benromach 10 évese is. 
Díjai:
A 2018-as World Whiskies Awards aranyérmese a "12 éves, és annál fiatalabb speyside-i" kategóriában!
A 2018-as International Spirits Competition (Los Angeles) aranyérmese "10 éves vagy annál fiatalabb" kategóriában!

MÉG TÖBB SKÓT WHISKY