Skót whisky | Blog

10 figyelemreméltó blended malt whisky Skóciából

Sokan a single maltokra „esküsznek”, pedig a blended maltok között is találunk igazi kincseket. Alább be is mutatunk tíz figyelemreméltó blended maltot.


Azok kedvéért, akik még csak most vannak az út elején, tisztázzuk, hogy mit is értünk blended malt whisky alatt?


A kevert malátawhisky (blended malt whisky) elsősorban Skóciában „őshonos”, de Japánban is gyártanak ilyen típusú whiskyt. A blended malt whisky alatt a különböző lepárlókban készült hagyományos, rézüstökben párolt malátawhiskyk keverékét értjük. Nem érdemes meglepődni, ha a blended malt whisky címkéjén pure malt (tiszta maláta) vagy vatted malt (házasított maláta) feliratot látunk, mert mind a három egy és ugyanazt jelenti. A 2004-és évek elején a Scotch Whisky Associaton úgy döntött, hogy a gyártók egységesen a blended malt whisky kifejezést használják. A blended malt whisky nem tartalmazhat gabonawhiskyt, így nem tévesztendő össze a blended whiskyvel, amely teljesen más kategóriát jelent.

4 indok, miért ezeket a whiskyket válaszd:
skót whisky (csak malátawhiskyket tartalmaz)
komplex ízek
kiváló minőség
kiváló ár/ érték arány


Old Perth 12 éves (0,7L / 46%)
Az Old Perth 12 éves, a márka egyetlen korjelölt változata. Ezzel a kiadással az eredeti keverék szülőhelye, a speyside-i Perth előtt tisztelegnek, ahol a mai márkatulajdonos székhelye is található, így a város szorosan kapcsolódik ezen whisky több mint százéves történetéhez.
 


Big Peat Budapest 2018 (0,7L / 48%)
A Big Peat Budapest egy szigorúan limitált kiadása a népszerű whiskynek, mindössze pár száz darabot palackoztak belőle, kizárólag a magyar piacra. A szokásos 46%-hoz képest magasabb alkoholfokkal (48%) lett palackozva, nem hűtve szűrve, teljesen színezékmentesen. Az Ardbeg, Bowmore, Caol Ila whiskyken kívül tartalmaz Port Ellen single maltot is. Ízében szépen jön a masszív tőzegfüst, de az ital maga nem annyira nehéz-olajos, mint sok más Islay-whisky. Tőzegkedvelőknek kifejezetten ajánljuk.

Rock Island 10 éves (0,7L / 46%)
Jura, Arran, Islay, Orkney: ezeken a skót szigeteken kiváló minőségű whiskyket készítenek, amelyeknek egy kis része a Rock Island blended maltba kerül. A minimum 10 évig érlelt párlatokat nem hűtve szűrve, színezék nélkül, kis adagokban palackozzák. Ha tengeri hangulatot akarsz érezni a poharadban, akkor próbáld ki ezt a csodálatos blended maltot! Ízében szépen hozza a tengerparti hangulatot a jól ismert sós vízpermettel.


The Epicurean Glasgow Limited Edition 2022 (0,7L / 56,8%) 
A Douglas Laing nagysikerű Remarkable Regional Malts sorozatában megjelenő The Epicurean whisky a lowlandi főzdék single maltjaiból lett megalkotva. Ennél a kiadásnál az alapverziót fejlesztették tovább nyolc szakmabéli segítségével, akik Glasgow legkiválóbb bártenderei és párlatszakértői közül kerültek ki. Összeültek, mindenki végigkóstolta a whiskymintákat, majd kikeverte belőlük a saját ízlésének megfelelő blended maltot. A kapott keverékből Fred Laing, a Douglas Laing elnökének segítségével alkották meg a végső whiskyt, amelyet a nagyszerű glasgow-i embereknek ajánlottak.
 


The Gauldrons (0,7L / 46,2%)
A The Gauldrons egy egészen kis mennyiségben (small batch) készülő Campbeltown blended malt whisky, amelyben a tengeri sós jegyek mellett enyhe tőzegfüstös, illetve malátás édességet is felfedezhetünk. Ez a whisky volt a Remarkable Regional Malts sorban a hatodik tétel. Ízében elsőre száraz, tengerparti sós jegyek jelennek meg, majd utat engednek a melengető édes jegyeknek is.


Timorous Beastie 10 éves (0,7L / 46,8%) 
A Douglas Laing jubileumi évének (2018-ban volt 70 éves a cég) első új kiadása volt, amely egy limitált kiadású, Highland-maltokból megalkotott whisky. Ezt a tétel igazán szerethetővé teszi könnyed-mézes-gyümölcsös stílusa, ami sok Highland-maltra jellemző.

Mossburn Island Blended Malt (0,7L / 46%) 

2023 február 2. - március 1. között akcióban
A Mossburn "The Signature Cask Series" sorozatban kettő blended malt kiadás kapott helyet. Az Island névre hallgató palackozás olyan whiskyk házasítása, amelyek a skót szigetvilágból származnak. Ezek a whiskyk először különböző bourbonhordókban érlelődtek, majd olyan first-fill bourbonhordókban, amelyek hordótetői kiégetett, szűz európai tölgyből készültek. Ez az eljárás arra szolgált, hogy még jobban kihangsúlyozza a whiskyk jellemző karakterét.
 


Caisteal Chamuis Blended Malt (0,7L / 46%) 
2023 február 2. - március 1. között akcióban
A Caisteal Chamuis alapkiadását alkotó füstös single maltokat először first-fill és refill amerikai tölgyhordókban érlelték. Majd a házasítás után friss bourbonhordós finiselést kapott. Ez a második érlelés tovább lágyította a párlatot és kellemes tölgyességet kölcsönzött neki. Ez a whisky a Hebridák whiskystílusának megfelelően tőzegelt stílusú, komplex whisky, amely a duplahordós érlelésnek köszönhetően lágy is. Érdemes kipróbálni. 
 


The Classic Range Islay Blended Malt NEW Edition BB&R (0,7L / 44,2%) 
Ehhez a kizárólag Islay szigeti whiskyket tartalmazó blended malthoz a sziget néhány ikonikus lepárlóüzeméből szerezte be Doug McIvor párlatbeszerző a hordókat, hogy kiegyensúlyozott, összetett és sok klasszikus Islay-ízzel rendelkező palackozást hozzon létre belőle keverőmesterük. Az italt összetett és kiegyensúlyozott stílus jellemzi, amelyből kiemelkedik a finom füstös oldala. A malátás karakter mellett az ízében szépen kidomborodik az islay-i tőzegesség is.


Scallywag (0,7L / 46%)
Scallywag egy Speyside-blended malt, amelyet többek között olyan kiváló single maltokból alkottak, mint a Mortlach (a világ egyik legkomplexebb itala), a Glenrothes (a keverőmesterek kedvence) és a Macallan (a világ egyik legnépszerűbb single maltja). Íze rendkívül komplex, egymást érik a különböző rétegek: édes párolt gyümölcs, Christmas puding és fekete csokoládé, fűszerekkel megbolondítva (szerecsendió, fahéj). Ellenállhatatlan.

ÖSSZES BLENDED MALT A WHISKYNET KÍNÁLATÁBAN: