Skót whisky | Blog | ír whiskey

10 Every day dram whisky a WhiskyNettől

Bemutatunk 10 whiskyt, amelyek könnyedségüknek, lágyságuknak, alkoholtartalmuknak és aromájuknak köszönhetően ideálisak a „mindennapokra” kortyolgatni - természetesen a kulturált és mértéktartó alkoholfogyasztás jegyében.  A tízes listában több díjnyertes

Van úgy, hogy az ember nem vágyik nagyon elmélyült, „vaskos” italokra, hanem bizony egy könnyedebb, lágyabb whisky is megfelelő élményt nyújt, ha ahhoz szottyan kedvünk.
Íme, a WhiskyNet 10 Every day dram whiskyje, amelyek nem csupán finomak, de ár/érték arányban is kiváló választásnak bizonyulnak. Egyik sem hordóerős (Cask Strengh), ennek ellenére karakteres, simulékony, „behízelgő” italok.
Akik most ismerkednek a whiskyk lenyűgözően sokrétű világával, azoknak kötelező olvasmány.

1.
Ha a könnyedebb whiskykről beszélünk, nem is kezdhetnénk mással a sort, mint a Tomatinnal, amelynek már a szlogenje is sokat elárul: „THE SOFTER SIDE OF THE HIGHLANDS”
Tomatin Legacy (0,7 l, 43%)
A Legacy kiváló bevezetést ad a Tomatin-maltok könnyed és ízletes világába. Valóban könnyed és finom whisky, frissítő édes-gyümölcsös jegyekkel. Ráadásul díjnyertes.
 

2.
A Tomintoul maltoknak egy részét szintén meghatározza a cég szlogenje: „The Gentle Dram Tomintoul”
Tomintoul 10 éves (0,7 l, 40%)
A Tomintoul krémesen lágy itala Speyside egyik legszebb vidékén készül. Több díjat is megkaparintott már nemzetközi versenyeken.
 

3.
Arran Barrel Reserve (0,7l 43%)
Új taggal bővül az Arran alapsora 2019-ben: egy könnyű, citrusos, vaníliás single malt a mindennapokra. 100% bourbonhordós érlelés, könnyű és elegáns textúrájú whisky.
 

4.
Glenfarclas 10 éves (0,7 l, 40%)
Hat generációnyi  családi hagyomány egyetlen palackba zárva. A sherryérlelés nagyágyúja!
Szintén egy díjnyertes palackozás!
"Of all the whiskies, malt is king, of all the kings, Glenfarclas reigns supreme!" - mondja ezt egy rivális lepárló a Gelnfarclasról.
 

5.
Old Perth Original (0,7l, 46%)
Sherryhordós érlelésű speyside-i maltok adják a megújult Old Perth blended malt whisky gerincét. Kifinomult sherrys jegyek, enyhe fűszeresség jellemzi.
 

6.
Glengoyne 10 éves (0,7 l, 40%)
A Glengoyne jelszava: Worth the Wait, vagyis megérte várni. A lepárló italai ennek szellemében készülnek. Ez a friss zöldalmás, tejkaramellás jegyekben gazdag whisky a lepárló portfóliójának alapmaltja. Kivételesen tiszta, egyenletes ital, remek bevezetést ad a lepárló ízeinek - és akár a skót single maltok - világába. Ez is díjnyertes palackozás.
 

7.
Teeling Small Batch (0,7 l, 46%)
A Teeling Small Batch - ahogy neve is mutatja - kis adagokban kiadott, kevert ír whiskey, kiemelkedően magas malátawhiskey-tartalommal. Döntően elsőtöltésű bourbonhordókban érlelik, majd érdekesség, hogy rumoshordóban finiselik, ez pedig plusz fűszerességet kölcsönözve az italnak. Ez a kiadás több nemzetközi díjjal is büszkélkedhet.


8.
Buffalo Trace Bourbon (0,7 l, 40%)
Jim Murray, whiskyguru Whisky Bibliájában egyszerűen csak a "Világ egyik legjobb whiskey-je"kifejezéssel illette ezt a nyálcsorgatóan finom bourbont. Erről a whiskey-ről mást nem is említenénk, a további felfedezés élményét rábízzuk az érdeklődőkre.
 

9.
Templeton Rye 6 éves (0,7 l, 45,75%)
A Templeton Rye elnevezés az amerikai szesztilalom idejéből származik, amikor is Iowa állam Templeton nevű apró település gazdái jövedelem-kiegészítésül rozswhiskey-t kezdtek el készíteni. Ez a whiskey a tilalom idején igen népszerűvé vált, olyannyira, hogy állítólag Al Capone kedvenc itala is ez volt. Úgyhogy ezzel a palackkal nem nagyon lehet mellé lőni… Egy hatalmas, összetéveszthetetlen rozswhiskey. – így jellemzi Jim Murray whiskyszakíró is róla.
 

10.
Nikka Days (0,7 l, 40%)
Egy kellemes, lágy whisky Japánból, amely bársonyosan gyümölcsös és virágos karakterrel hódít és leheletnyi tőzeges jegyekkel.
 

Ha a tízes lista nem lenne elég...

Teljes skót whisky kínálatunk
Teljes egyéb whisky kínálatunk