Blog

10+1 ital: kollégáink kedvencei

Kollégáink szakmai fejlődésük érdekében rengeteg italt kóstolnak (mértékkel!) Ismét kigyűjtöttünk néhány palackot az általuk legtöbbre értékeltek közül. Figyelem, szigorúan szubjektív válogatás.

Rum Plantation Pineapple Peated (0,7l, 40%)

A Teeling whiskey-t készítő ír lepárló és a Plantation rumokat forgalmazó francia Maison Ferrand cég újabb együttműködésének eredménye ez a füstös és ananászos ízvilágú rum. Készítése annyiban tér el a „normál” Plantation Pineapple kiadástól, hogy a kész rumot ex-Teeling whiskey-s hordókban érlelik, ez adja füstös karakterét.

Hogyan készült a whiskey-s hordókba kerülő rum? Kézzel feldarabolták az ananászt, majd egy hétig áztatják a Three Stars rumban, végül lepárolták a Ferrand rézüstjében. Egy másik adag ananászt pedig Original Dark rumban áztattak 3 hónapig. A két külön, ananásszal ízesített italt  összeöntik, ez a keverék kerül további 3 hónapra a Teeling whiskey-s hordókba. És íme, kész is a Plantation Pineapple Peated, amelynek komplexitásában szépen tetten érhető az ananász csakúgy, mint a füstös ízvilág

Few Bourbon (0,7 l, 46,5%)

A Few Bourbon whiskey Evanstonból származik, egy városból, amely több mint száz évig szenvedte az alkoholtilalmat. Ma már Chicago ad otthont a kézműves főzdének, amely ironikus módon a józansági mozgalom egyik kulcsfigurájának, Frances Elizabeth Willard nevének kezdőbetűi után lett elnevezve. Címkéjén az 1892-es Chicagói Nemzetközi Vásár egy régi illusztrációja látható.

A bourbon whiskey fő alapanyagán, a kukoricán túl, van még benne rozs és árpamaláta is. Vajkaramella-, szegfűszeg-, vaníliajegyek jellemzik, a rozs nagyszerű fűszerességet kölcsönöz az italnak. Lecsengése melengetően fűszeres.

Torabhaig Allt Gleann (0,7l, 46%)

A Torabhaig Distillery Skye szigetének második főzdéje, amely fiatal kora ellenére komoly meglepetéseket okozott már sokak számára: ugyanis a Torabhaig első kiadását szinte pillanatok alatt elkapkodták. Ez, a második megjelent whiskyje, az Allt Gleann, a főzdét ellátó egyik tiszta vizű forrásról kapta a nevét, ami sokat elárul az italról.

A whisky jól illeszkedik a nyugat-highlandi lepárlók stílusához is, illetve Skye szigetének eddigi, füstös örökségét is továbbviszi, hiszen a Torabhaig single malt tőzegelt malátából készül. Az édeskés malátás és vaníliás jegyeket szépen – de nem tolakodóan – belengi a füst.

GlenAllachie Single Cask 2008 13 éves Chinquapin Barrel (Cask 6897) (0,7l, 56,6%)

Billy Walker gondozása alatt a GlenAllachie minden évben izgalmas single cask palackozásokkal jelentkezik, melyeket gondosan válogat a lepárló készleteiből és a célja a GlenAllachie párlata és a hordó közötti interakció bemutatása.

A Chinquapin-tölgy egy amerikai fajta és mint a 2020-as Wood finish sorozatban kiderült, a GlenAllachie-nál használják is az ebből a tölgyből készült hordókat érlelésre. Ebben az esetben nem finiselésről, azaz utóérlelésről van szó, hanem a whisky teljes időben ilyen hordóban érlelődött. Ennek köszönhetően illatban a barack, füge, hangaméz, keksz, szantálfa, ízében is a barack, méz, fűszerek, narancshéj, vajkaramella jelennek meg. Erősen limitált kiadás, csupán 244 palack készült belőle.

Cognac Ferrand Renegade No.3 (0,7l, 48,2%)

A Renegade sorozat olyan limitált mennyiségben megjelenő italokat tartalmaz, amelyek jól megmutatják a Ferrand konyakház lázadó, a szokványosnak ellentmondó stílusát. Megalkotásukkor Alexendre Gabriel keverőmester feledésbe merült konyakkészítési technikát is alkalmaz, ahogy egészen innovatív módszereket is – de semmiképp nem a bevált, hétköznapi gyártási/érlelési technikákat. Illata intenzív és gyümölcsös, amelyben teret nyer a narancs, guava, a mandula és a vanília. Ízében szintén megmutatkozik a gyümölcsös vonal, leheletnyi birsalmával, őszibarackkal, szerecsendióval és fahéjjal. Lecsengése rendkívül hosszú.

A harmadik kiadásnál a 2011-es lepárlást követően az érleléshez kétféle hordót is használtak: az új tölgyfahordók után jamaicai rumoshordót, összesen 10 éven keresztül érlelték.
 

King's Ginger Liqueur (0,5l, 29,9%)

8390 Ft helyett 7390 Ft (2022. februárban)

VII. Edward király számára alkotott melengető likőrkülönlegesség, amelyhez igencsak hozzátesz a gyömbér. A kezdeti édes hatásokat természetesen a gyömbér és a citrom fanyar aromái követik. Önmagában is fogyasztható, de legjobb talán long drinkekbe.

WhiskyNet tipp: King's Ginger Liqueur + jég+ szóda + citromlé ízlés szerint.

Templeton Rye Oloroso Cask Finish (0,7l, 46%)

Oloroso sherryhordóban 9 hónapig utóérlelt amerikai rozswhiskey. Hat évig – kiégetett első töltésű amerikai tölgyfahordóban – érlelt whiskey-ket kevertek össze, majd ezután a keveréket a legfinomabb Oloroso sherryhordókba helyezték át további kilenc hónapra. A spanyolországi Marco de Jerez régióból olyan 500 literes hordókat szereztek be, amelyek egykor száraz, testes Oloroso sherryt tartalmaztak, így finoman édeskés, csábító ízeket, trópusi gyümölcstónusokat és diós aromákat ad a fűszeres karakterű whiskey-nek. Gyönyörűen kiegyensúlyozott whiskey hosszú lecsengéssel. Limitált kiadás.
 

Penderyn Icons of Wales - Royal Welsh (0,7l, 43%)

A Royal Welsh kiadás az Icons of Wales sorozat hatodik tagja. Egy korjelölés nélküli single malt, amely egy füstös whisky, és portóis hordókban érlelődött tökéletesre. 2019. március 1-jén jelent meg először, és a Bala melletti Frongochban található, eredeti walesi whiskylepárlónak állít emléket, amely több mint 100 éve bezárt. Viktória királynő 1891-ben járt ott, és 1895. július 26-án adott engedélyt a működésre - így született meg a Royal Welsh Whiskey. Illata füstös, tőzeges, vaníliával, pirosbogyókkal és sós karamellel. Ízében a malátás karakter mellett szépen átjönnek a füstjelek. Lecsengésében a füstösség lassan elszáll, és marad a finom vanília és a fás fűszeresség.  Zseniális kiadás.

Kamiki Sakura (0,5l, 48%)

Míg a Kamiki és a Kamiki Intense kiadások japán cédrushordóban érlelődtek, ez a palackozás még egy szintet ugrik: a japán cseresznye, azaz a sakura fájából készült hordóban kap utóérlelést.

Mivel a japán whiskyt nem kötik a hordós érlelésre vonatkozó szigorúbb szabályok, mint például a skót vagy az amerikai whiskyt, ezért nagyobb a tér a kísérletezésre. A sakura Japán híres fája, a tavasz hírnöke, az ország egyik szimbólumává vált. A sakurafa hatása a whiskyn kiemelkedő: illatában érett banán, kandírozott gesztenye, fahéj és fenyő; míg ízében fás ízek, szantál és gyengéd fűszerek a jellemzőek, majd lédúsabb jegyek, cseresznye, florális aromák érkeznek. Lecsengése hosszú és kiegyensúlyozott.

Kavalan King Car (0,7l, 46%)

25990 Ft helyett 23390 Ft (2022. februárban)

Ez a korjelölés nélküli kiadás az első, mely nem csak a Kavalan lepárló nevét, hanem a tulajdonos King Car cégcsoport nevét is viseli.  Arra hivatott, hogy megmutassa a cég változatos, sokoldalú tevékenységét, képességeit. Így a Kavalan whiskykben megszokott édes, gyümölcsös jegyeket némi fanyar ízvilág egészíti ki ebben a kiadásban.

A Kavalan whiskyt a tajvani Yuan Shan (avagy King Car Kavalan Whisky Distillery) lepárlóban készítik. Malátázott árpáját egyenesen Skóciából kapja. A whisky lepárlásnál szokatlanul korai vágási pontok alkalmazása miatt alapvetően édes karakterű italokat készítenek, amelynek érleléséhez válogatott, minőségi hordókat használnak; többek között bourbon-, sherry-, portói- és egyéb más boroshordókat.

Stork Club Straight Rye Whiskey (0,7l, 45%)

Karamell és fűszerek, étcsokoládé egy kis eszpresszóval és a rozs tipikus borsos jegye jellemzi a német lepárló alapkiadásának ízvilágát.

A Spreewald Rezervátum idilli ártéri területe Berlintől 60 kilométerre délre terül el. Itt található a 2004-ben alapított STORK CLUB whiskylepárló. Az egyedülálló mikroklímájú síkságok és a környező rozsföldek a legjobb feltételeket kínálják a rozswhiskey előállításához.

Németország első rozswhiskey-lepárlójában csak a legjobb német rozsból, hagyományos módon készítik a kézműves whiskey-ket, de mégis szeretik megszegni a konvenciókat. A legalább 3 éves érlelés elsősorban amerikai, vagy német tölgyből készült, egyedi gyártású hordókban történik (de használt boros-, sherry- vagy más hordóban is szoktak utóérlelni). Palackozás előtt a különböző hordókat házasítják a tipikus Stork Club-íz kialakítása érdekében. E kiadás íze kellemesen „rozsfűszeres”, lecsengése elnyújtott, sokáig velünk marad.

 

Válaszd bármelyiket is, nem fogsz mellélőni.