Egyesült Államok lepárlói

WOODFORD RESERVE

Régió: Kentucky - Versailles Alapítás: 1812 Tulajdonos: Brown-Forman

 

A kentucky-i Woodford megye Versailles nevû városkájának közelében, a Glenn-patak mentén egy vérbeli skót lepárlót találhat az arra utazó. A napjainkra az Egyesült Államok egyik legexkluzívabb főzdéjévé nemesedett üzem már történetével is az amerikai whiskey-gyártás tradícióira hívja fel a figyelmet.

Az eredetileg Oscar Pepper Distillery néven megnyitott gyárat Elijah Pepper alapította 1812-ben, de az első piaci sikerekhez egy Dr. James Crow nevû úr közremûködésére is szükség volt. A kémia és a fizika tudományában jártas Crow igazi tudósemberként a legnagyobb precizitással kezdte vizsgálgatni a főzéshez használt különféle alapanyagokat és technikai eljárásokat, és több mint két évtizedes ténykedésének köszönhetően már a 19-ik század első harmadában is egészen egyedülálló párlatok születtek itt.

 

1878-ban a főzdét Leopold Labrot és James Graham vásárolta fel, és – a szesztilalom szûkös éveit leszámítva – egészen 1941-ig ők is irányították az itt folyó munkát. A világháború miatt csődbe ment Labrot and Graham a Brown-Forman vállalatnak adta tovább az üzemet, akik 1968-ig mûködtették, majd három esztendővel később ők is túladtak rajta, de az Oscar Pepper megmentője végül – érdekes mód – mégis épp a Brown-Forman lett. Az addigra Kentucky-szerte egyre nagyobb sikereket elért vállalkozás 1994-ben visszatért, és nem kevesebb, mint 7 millió dollárnyi befektetés árán valóságos csodát tett a hányatott sorsú szeszgyárral. A nagyszabású rekonstrukció során felújították a három hatalmas, Skóciából érkezett, gőzzel fûtött üstöt, rendbe rakták a ciprusfából készült erjesztőkádakat, és ami a legfontosabb, kialakítottak egy olyan lepárlási eljárást, ami az egész országban párját ritkítja.

 

A 2003 óta Woodford Reserve Distillery néven mûködő üzem az egyetlen amerikai lepárló, ahol az ír hagyományoknak megfelelő háromszoros lepárlási eljárást használják. A 72% kukoricát, 18% rozst és 10% malátázott árpát tartalmazó keverék napokig tartó erjesztést követően megy át a cefre-, az erőspárlat-, s végül a párlatüst hosszú rézcsövein, hogy aztán a szomszédos patak kristálytiszta vízével hígítva kerüljön a hordókba. A legalább 6 évig érlelt whiskey végül a Brown-Forman louisville-i üzemében gyártott Old Forester bourbonnel keverve kerül a palackokba, melyeknek legkülönlegesebb darabjaiért akár 40 ezer dollárt is képesek kifizetni a kellően lelkes és gazdag whiskey-rajongók.