Ön itt jár: > Kezdőlap > MACALLAN (THE MACALLAN)

MACALLAN (THE MACALLAN)

Speyside első szeszfőzdéinek egyike a Craigallachie közelében, Alexader Reid által megnyitott lepárló volt. Az engedélyét 1824-ben megkapó üzem – a neki otthont adó Easter Elchie ház után – eredetileg Elchies néven kezdte meg működését, de fénykorát csak az elmúlt évtizedekben, immár The Macallan néven érte el.

 

A változás a hetvenes években jött el, amikor a Macallan menedzsmentje az elsők között döntött úgy, hogy addig csak keverteket gazdagító főzeteit single malt kiadásban is forgalomba hozza. A nagy kockázattal járó vállalkozás végül teljes sikert hozott, és a mai napig igazi közösségként működő, a tradíciót a legújabb kori érlelési eljárásokkal párosító Macallan mára etalonná vált a whisky-gyártásban.

 

A Macallan – a Glengoyne lepárlóval karöltve – még mindig előszeretettel használja a hatvanas években elterjedt, de azóta teljesen visszaszorult Golden Promise árpafajtát, ami a gyártók szerint az itt készülő maltok ízvilágának egyik legfőbb meghatározója. A Tamdhuban malátázott, háromféle élesztővel erjesztett árpa aztán a lepárló gázzal fűtött üstjeibe kerül, ahonnan – a desztillálók kis méretének és a bennük töltött viszonylag hosszú főzési időnek köszönhetően – hatalmas testtel és erővel felvértezve folyik ki az isteni nedű. Sokan már ezzel az egyedülálló nedűvel is megelégednének, a Macallan lepárlómesterei azonban igazi maximalisták, és tudják, hogy ez a csoda csak a gyártás utolsó fázisában nyeri el valódi teljességét. A titok a hordókban rejlik: az érleléshez használt, európai tölgyből készült hordókat kizárólag a spanyolországi Jerezből rendelik, és még a helyszínen száraz oloroso sherryvel „edzik”. A tárlóházakban töltött évek során a hordók gyümölcsös, fűszeres, kissé gyantás ízei teljesen átjárják a párlatot, aminek eredeményeként egy roppantul komplex maltot kapunk.

 

A Macallan 7, 10, 12, 15, 18, 30 és 50 éves single maltjai mellett számos különlegességet is forgalmaz. Akad köztük hordóerősségű, speciális évjáratú és néhány 19-ik századi replika is. A legutóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően egy amerikai tölgyben tárolt single malt is napvilágot látott, Fine Oak címkézéssel.

 

 

 

Legújabb termékek

Stratheden néven majd 100 éve nem létezik lepárló. Egy különleges cég azonban most újraalkotta a hajdan volt whiskyt.

16.990 Ft
[position_4]
[position_3]
Mindössze 330 számozott palackot adtak ki ebből a kifinomult prémium rumból.
23.490 Ft
[position_4]
[position_3]
Az 1812-től 1911-ig működött lepárló nedűje újjáéledt egy nagyszerű vállalkozás jóvoltából.
23.490 Ft
[position_4]
[position_3]