Skót lepárlók

LOCH LOMOND

Kiejtés: {loch-LOW-mond} Régió Western Highlands Alapítva: 1814 Tulajdonos: LOCH LOMOND

Ahogy Glasgow-t észak felé elhagyjuk, hamarosan elérjük az Alföld és a Felföld határvonalául szolgáló hatalmas hasadékot, amelynek nyugati végén ott fekszik Skócia egyik legszebb tava, a Loch Lomond, az országba látogató turisták egyik kedvenc úti célja. A jégkorszakok mindent legyűrő, hatalmas gleccserfolyamai által kialakított tó partján, Alexandriában áll egy azonos nevű lepárló, ami ugyan némiképp fiatalabb névadójánál, de a whisky-iparban végzett tevékenységének köszönhetően így is hasonlóan jó hírnévnek örvend.

A Loch Lomond jelenleg a Littlemill  és a Glen Scotia lepárlókat is sajátjának tudó Bulloch-család érdekeltségébe tartozik, és a több mint száz éves kereskedői múlttal felvértezett família tapasztalatának köszönhetően mára Skócia egyik legnagyobb kapacitású szeszfőzdéjévé nőtte ki magát. Az üzem 10 millió literes éves termelésének azonban csak mintegy negyede végzi maltként, a főzetek nagy része első osztályú gabona-whisky, amelynek nagy része különféle bolthálózatok saját márkás termékeként kerül a polcokra.

 

Bár sokan istenkáromlásnak tartják, hogy a Loch Lomond gabonapárlatokkal is foglalkozik, abban minden whisky-barát egyet ért, hogy az itt készülő single malt italok mindegyike megér egy kóstolót. A lepárló saját nevén forgalmazott ital mellett ma olyan kiváló nevekkel gazdagítja a piacot, mint az Old Rhosdhu, az Inchmurrin, az Inchoman, a Craiglodge, a Croftengea vagy a Glen Douglas.