Skót lepárlók

JURA

Kiejtés: {JEW-ra} Régió: Highlands (Jura) Alapítva: 1810 Tulajdonos: Whyte & Mackay

A Hebridák déli szigetvilágához tartozó Jura valójában nincs túl nagy távolságra a skót partoktól, mégis nyugodtan kijelenthetjük, hogy ennél eldugottabb helyet aligha találnánk Britanniában. A Glasgowtól még kocsival is legalább egy napi útra fekvõ szigetet már 8000 évvel ezelõtt is lakták, amire a tengerpart sziklás falai mögött megbúvó neolitikus romok emlékeztetik az arra járót. Ennél a világtól elzárt helynél jobbat keresve sem találhatott volna a hétköznapok zajától elvonulni vágyó George Orwell, aki itt írta meg élete fõmûvét, az 1984 címû utópiát.

Jura szigetén ma 5000 szarvas és mindössze 180 ember él. Érthető hát, hogy a földdarab egy szem falujában, Craighouse-ban egy bolton, egy kocsmán és egy – hetente egy napot nyitva tartó bankfiókon kívül – nem sok „életre utaló jelet” találunk. A szigetről elnevezett lepárló azonban mindenért kárpótolja a kemény fából faragott helyieket.

Craighouse-ban és környékén már az 1500-as években is javában folyt az illegális szeszfõzés, de a falucska elsõ hivatalos lepárlója csak 1810-ben nyitotta meg kapuit. A Small Isles nevû fõzde azonban alig száz évvel késõbb kifulladt, és elõbb berendezéseitõl szabadították meg, majd 1920-ban épületeit is elbontották. Az ötvenes években aztán Robin Fletcher és Riley Smith úgy döntött, megpróbálják helyreállítani a régi fõzde és a sziget dicsõségét, és a kor legnagyobb lepárló-tervezõjeként ismert William Delme’ Evans segítségével új lepárlót építettek. A Jura néven 1963-ban megnyitott üzem tulajdonosai úgy gondolták, hogy a Hebridák fõzdéire jellemzõ füstös, tengeri ízeket már épp elegen fõzik, ezért egy felföldi jellegû italt akartak készíteni. A párlatok selymesen meleg ízvilágát a feldolgozásra kerülõ, kevéssé tõzegelt malátával, a Bhaille Mharghaidh forrás tiszta vízével és a – csak a legillékonyabb gõzöket áteresztõ – magas desztillálókkal biztosították. A végén persze ez a tökéletesen kiegyensúlyozott ital is kap egy kis tengeri löketet, hiszen a Craighouse tengerpartján pihenõ hordók az évek során nem csak a tengeri ízeket, de a helyiek szerint a sziget egyedi atmoszféráját is magukba szívják.

A lepárlót 1993-ban felvásárló Whyte & Mackay nemrégiben került az indiai Vijay Mallya érdekeltségébe, aki a 1,2 milliárd dolláros üzlet révén a világ negyedik legnagyobb skót-whisky gyártójává lépett elõ. A helyiek most abban bíznak, hogy Jura új gazdája csak tovább virágoztatja az elmúlt években sikert sikerre halmozó fõzdét.