Ír lepárlók

JAMESON

Kiejtés: Cork - Munster Alapítva: 1780 Tulajdonos: rish Distillers Group (Diageo)

A skót gyökerei és a jónevű Haig családba való beházasodása nyomán a whisky-főzés tudományát kívülről-belülről ismerő John Jameson 1780-ban Dublin városában nyitotta meg Bow Street Distillery nevű lepárlóját, amelynek remek italát nem sokkal később már Jameson néven ismerhette meg a nagyvilág.

 

A siker titka a háromszoros lepárlásban rejlett, amit a bátor vállalkozóként ismert John Jameson elsőként alkalmazott a szigetországban. Az ír whiskey-gyártás fellendítőjeként emlegetett Jameson – az amerikai piacon elért sikereknek köszönhetően – alig két évtized alatt a világ egyik legnagyobb lepárlójává nőtte ki magát, s a 19-ik század elején már több mint egymillió gallon éves kapacitással büszkélkedhetett. A dolgok egészen a 20-ik század elejéig jól is mentek, de az Ír Függetlenségi Háború, majd később a tengerentúli szesztilalom miatt az eladások gyorsan visszaestek. A Jameson megtehette volna, hogy követve a piaci trendeket, valami olcsóbb eljárás mellett teszi le voksát, de a tulajdonosok ragaszkodtak elveikhez és a jól bevált háromszoros, kizárólag főzőüstös módszerhez.

A bátorság ezúttal is sikert szült, hiszen a válsággal sújtott évtizedek után a Jameson újra talpra állt, és 1966-ban a Powers és a Cork Distillery lepárlókkal társulva létrehozta az Irish Distillers Group-ot, amely azóta is az ír whiskey-gyártás egyeduralkodója. Az egyesülés óta Midletonban gyártott Jameson sorozat palackjaiból jelenleg több mint 30 milliót adnak el világszerte.