Skót lepárlók

GLEN MORAY

Kiejtés {glen-MURRAY} Speyside

A Speyside fővárosában, Elginben található Glen Moray helyén már 1828-tól a szeszeké volt a főszerep, de az eredetileg sörfőzdeként működő üzemet csak 1897-ben alakították át whiskylepárlóvá, hogy aztán működése első két évtizedének nehézségeit követően, végül 1923-ban a Glenmorangie márkanevet is bevezető Macdonald & Muir tulajdonába kerüljön.

A Lossie folyó mentén, de néhány méterrel annak folyása alatt fekvő lepárló története során többször is megszenvedte a gyakran megáradó víz okozta csapásokat, de tulajdonosai a legnagyobb bajban is kitartottak e csinos kis főzde mellett, amely számtalan csodás nedűvel hálálta meg az odaadó gondoskodást. Macdonald és Muir urak ugyanis eredetileg itt kezdték el a legkülönfélébb hordókkal, faanyagokkal és érlelési eljárásokkal folytatott kísérleteiket, amelyek később a Glenmorangie nevet oly naggyá tették, és amelynek eredménye az az 50 ezer hordó finom whisky, ami a tárlókban pihen.

2004-ben a lepárló nagytestvérével együtt a luxuscikkeiről híres Luis Vuitton Moët Hennessy tulajdonába került, és bár a főzde utóbbi éveinek jellegzetes ízvilágát meghatározó fehérboros érlelést megszüntették, a Glen Moray ma is az Egyesült Királyság negyedik legjobban fogyó maltja, melynek füves ízvilágában a kezdőtől a profi whiskyrajongóig mindenki megtalálja a számítását.