Egyéb italok

A cachacaról

 

A Cachaca (ejtsd: ká-szá-sá) csakúgy, mint a rum, cukornádból készül, de nem a cukorgyártás melléktermékeként keletkező melaszból, hanem a cukornádból préselt cukornádléből. Legnagyobb gyártója Brazília, ahol nemzeti italként tisztelik és évente több millió litert készítenek belőle. A cachaca készítését is nagyban befolyásolja az éghajlat, a talaj, a cukornád típusa, az érleléshez használt hordó és a készítési eljárás, ezért is szeretné Brazília kormánya levédetni a cachaca nevet. Ebben az országban előszeretettel fogyasztják önmagában, máshol inkább csak koktélokba, kevert italokhoz használják. Ugyanúgy, ahogy a rumoknál, itt is létezik fahordós érlelés nélkül lepalackozott fehér, illetve érlelt cachaca. Az érleléshez viszont a tölgyön kívül más fafajtákat is használnak, mint például: jequitibá (Brazíliában őshonos óriás fafajta, amely füves, fahéjas aromát kölcsönöz az italnak), gesztenye, mandula, cseresznye stb. 

  

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Cacha%C3%A7a